Vaaralliset viljat kirja varoittelee gluteenin aiheuttavan riippuvuutta. Sen mukaan gluteenittoman ruokavalion ensimmäisinä päivinä ja viikkoina joillakin esiintyy ruoanhimoa, harhaisuutta, ärtyisyyttä, masennusta, henkistä hämäryyttä, uupumusta ja/tai hengästyneisyyttä. Nämä ovat gluteenipohjaisten opioidien vieroitusoireita, joita noin 70 % keliakiapotilaista kokee tiukan gluteenittoman ruokavalion aluksi. Itse en ole huomannu muuta, kuin intohimoisen suhtautumisen ruokaan :)
Vaaralliset viljat -kirja suosittelee gluteenittomaan ruokavalioon sisällytettäväksi monipuolisesti lihasta, sisäelimistä, kalasta, vihanneksista sekä antioksidanttisista yrteistä ja mausteista. Luonnonmukainen ja käsittelemätön ruoka on hyvä vaihtoehto, koska se ei sisällä myrkkyjä ja ravintosisältö on parempi. Allergisoimattomia vihanneksia ja hedelmiä suositellaan 5-9 annosta päivässä, ja tällainen ruokavalio myös vähentää riskiä sairastua ruoka-allergioihin. Terveet ruokatottumukset vähentävät TULEHDUSSAIRAUKSIA! Ruokaan pitäisi sisältyä päivittäin runsas sekasalaatti neitsytoliiviöljyllä tms. Monessa paikkaa tätä neitsytoliiviöljyä suositellaan ja mielestäni se on todella hyvää salaatin seassa.
Kirjassa kehotetaan nauttimaan myös myrkyistä puhdistavia ristikukkaisia vihanneksia, kuten kaalia, kiinankaalia, kukkakaalia, kyssäkaalia, lehtikaalia, parsakaalia, ruusukaalia ja vesikrassia. Minä tykkään napostella kukkakaalia ihan raakana ja parsakaali menee kypsennettynä. Kirja suosittee myös vitamiinilisistä C- ja E-vitamiinia sekä karoteeneja.
Öljyjä ja rasvoja ei kannata kuumentaa korkeisiin lämpötiloihin, koska silloin ne muuttuvat syöpää aiheuttaviksi aineiksi. Siksi paistettuja ruokia tulisi vältellä ja muita valmistustapoja suosia. Pitäisi myös olla syömättä hydrattuja rasvoja, öljyjä ja margariineja, sillä myös ne aiheuttavat syöpiä. Omega-3-rasvahappoja (kalaöljy, pellavansiemenöljy ym.) ja omega-9-rasvahappoja (neitsytoliiviöljy) sen sijaan tarvitaan. Rajoitetummin tarpeen ovat omega-6-öljyt (vihannes- ja siemenöljyt) sekä arakidonihappo (eläinrasvat).
Mielenkiintoisia poimintoja kirjasta:
- Gluteeniherkkyys voi aiheuttaa kiillevaurioita hampaisiin
- Alkoholijuomia pitäisi vältellä 3-6 kuukautta gluteenittoman ruokavalion alussa, sillä se aiheuttaa tai pahentaa vuotavaa suolta
- Kahvi kannattaa korvata vihreällä tai mustalla teellä
- Suosikkiruokien syöminen joka päivä voi aiheuttaa ruoka-allergioita. Siksi pitäisi tietyn ruoan syömisen jälkeen välttää sen syömistä kaksi päivää. Tätä kutsutaan vuorotteluksi eli kierrätysdieetiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti