Se olisi sitten kaksi viikkoa gluteenitonta ruokavaliota takana! Mukavalta on tuntunut. Ainakin olen syönyt reilusti kasviksia ja ruokavalio on varmasti terveellisempi kuin mitä se oli ennen. Eilen olin kyllä aivan poikkiväsynyt treenien ja saunan jälkeen, mutta se on aivan luonnollista.
Olen jatkanut Bralyn ja Hoggan kirja Vaaralliset viljat lukemista. Kirjan mukaan esi-isämme, metsästäjä-keräilijät, eivät viljaa syöneet tuhansiin vuosiin. Ihmislaji ja sen edeltäjät selvisivät kalalla, lihalla, hedelmillä ja vihanneksilla ainakin miljoona vuotta. Viljoja on syöty vain viimeiset 12.000 vuotta. Toisin kuin luullaan, metsästäjä-keräilijät olivat pitkiä, rotevia ja elivät, yllättävää kyllä, pitkän ja terveen elämän. Maanviljelyyn kuitenkin siirryttiin, kun suuret eläimet alkoivat kuolla sukupuuttoon ja lihaa ei ollut enää niin helposti saatavilla. Maanviljelystä alkoi erikoistunut työnjako.
Edellä olevasta voi lukijankin siis päätellä, että viljat eivät ole olleet pakollinen osa ihmisen ravintoa ammoisina aikoina. Herää kysymys, miksi siis pitäisi olla nykyään? No, onhan se halpaa ja sitä on helppo viljellä. Huono juttu se on siksi, että kirjan mukaan gluteeniherkkyys on varhaisvaiheessaan piilevä sairaus ja siinä on vaikeasti tunnistettavia oireita. Siksi keliakiasairailla on vaarana kuolla ennenaikaisesti esimerkiksi syöpiin.
Sellaiset proteiinit kuin gluteeni rakentuvat aminohapoista. Ruokaproteiinit koostuvat 20 yleisestä aminohaposta, joista kahdeksan on ihmiselle elintärkeitä. Useat ovat "ehdollisesti välttämättömiä", kuten glutamiini ja arginiini. Kroonisissa sairauksissa tai stressissä kehon tarvitsee näitä ehdollisesti välttämättömiä aminohappoja enemmän kuin se pystyy valmistamaan.
Ruoan sulaminen edellyttää, että se pilkkoo näitä ruokaproteiineja pienemmiksi. Jos ruoansulatusjärjestelmä ei ole terve, sulamattomia ja osin sulaneita gluteiiniproteiineja imeytyy suolessa verenkiertoon, joka ei siis ole tarkoitus. Silloin seuraa vasta-ainetuotantoa ja tulehdus kohtaan, josta proteiini on vuotanut sisään. Kyseessä on silloin vuotava suoli. Ihminen, joka kärsii tästä ongelmasta voi saada laajan kirjon erilaisia oireita vaihtelevan ajan kuluttua. Monien sairauksien alkusyytä on siis vaikea erottaa. Jos gluteeni saa jäädä verenkiertoon imeydyttyään suolen läpi ja sen määrää vielä ruokavaliolla täydennetään, se aiheuttaa vahinkoa kudoksille ja elimille.
Keliakiasairauksia on erilaisia. On klassinen keliakisairaus, epätyypillinen keliakia, hiljainen tai oireeton keliakia, piilevä keliakia, ei-keliaakinen gluteeniherkkyys ja ihokeliakia. Kirjan mukaan kaikkia kehon immuunireaktioita gluteenille pitäisi pitää vaarallisena. Jokaista immuunivasteen kehittänyttä pitäisi rohkaista jättämään gluteeni kokonaan ruokavaliostaa, mainitaan kirjan kappaleen kaksi lopussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti